Six Brilliant Bathroom Designs – #6 The Powder Room, Redefined

Written by Jan Walker

In some homes, a powder room is just a powder room. Often, it’s a small, dark, unremarkable space – a necessary convenience that is strictly utilitarian in function and design. But not the powder room in a luxurious Porto Vita condo in Aventura, Florida. This is a powder room that defies the stereotype and delights the senses.

Located near the front lobby, adjacent to the living area of the condominium, the powder room features a bold, contemporary design that is both impressive and welcoming.

Steve Zelman’s, president of FineDesign Interiors, inspiration for the design came from the clients themselves. Richly veined tiles of Emperador marble in dark chocolate brown line the walls of the powder room. The marble tiles alternate with stripes of cool smooth beige limestone, which adds a dimension of light and openness to the space.

A seamless marble countertop continues the dramatic theme across one wall of the room. A round, brown glass sink with contemporary nickel fixtures punctuates the gleaming countertop, which sits on an elegantly bowed cabinet. The mounted cabinetry, of warm cherry wood with a lacquered finish, is suspended above the floor and is lit from underneath, providing a soft ambiance to the room.

The beige limestone floor disperses the light from under the cabinetry, which enhances the sense of spaciousness and echoes the limestone flooring throughout the rest of the condo.

Small, unobtrusive recessed cans provide soft light just above the vanity on one side of the room and above the toilet on the other. A pair of satin stainless steel sconces, one one each side of the mirror, provides additional lighting, which bounces and reflects off the highly polished marble in the room. The ceiling is marbleized stucco with a soft sheen to disperse the light.

The focal point of the room is the massive round mirror with a silver leaf frame. Its convex shape surrounds an inset mirror, which – though mounted on the wall – gives it a recessed look.

The Hamways are avid art collectors and have considered adding an art piece to the space but are reluctant to interrupt the flow of the room’s design. It may be that the sculpted look of the mirror is the only art the room requires.

The biggest challenge of the project was reinforcing the walls to support the heavy marble tiles.

In the end, the extra effort paid off, and Zelman is pleased with the outcome.